Er ikke jording kult nok? Hvorfor jorder vi da?

opprettet den

Jording - er like viktig som fundamentet til et hus. Uten beskyttelse for elektrisksjokk og strømgjennomgang løper du en høy risiko.

Når man kjøper seg ny bil, er mange opptatt av bilen skal se strøken ut. Det samme gjelder når vi gjør investeringer i hus. Dessverre er det mange som ikke tenker på de faktorene vi ikke kan se, høre eller føle. ELIT er opptatt av å sette jording på dagsorden igjen. Jording må være feilfri, først da kan du klappe deg på skulderen og si du er en proff. 


I fjor høst hadde jeg selv et prosjekt der jeg skulle lage et jordingsanlegg. Ofte tenker vi at det er jo bare å få ned den kobberwiren og få spadd igjen. Andre tenker dette fikser til graver entreprenøren og leverer kobberwire til dem. Det er mange veier til mål her, men hva er den riktige? Det gikk opp for meg at jeg har vel hatt et ganske avslappet forhold til jording av anlegg. Det er ofte minimumene man går etter så man kommer videre og kan starte på det som virkelig gir kunden opplevelsen av gode investeringer. 

Det er en lang vei imellom jordingen og de lampene kunden har visualisert seg skal lyse over spisebordet. Kundene har sjeldent et forhold til selve fundamenteringen i elektroanlegget. Så lenge lampa lyser og kabelen ligger i water er kunden fornøyd. 

La meg fortelle videre om min opplevelse av mitt eget jordingsanlegg. Med bakgrunn fra gruppe L og snart 10 år siden jeg sluttet som elektriker så begynte jeg å undersøke hvordan krav og regler var før jeg utførte dette. Konklusjonen var vel at det har ikke skjedd så mye på selve kravene fra da til nå, men løsningene er blitt bedre, enklere og sikrere. Jeg er så heldig at jeg nå jobber i kanskje Norges mest kompetente bedrift på området og det hjelper jo så klart også på valgene jeg nå skulle ta. For mitt prosjekt ble det kobberwire på innsiden av ringmuren. Her ligger jordingen frostfritt og med god kontakt til jord….. tenkte jeg.

Spørsmålet dukket opp, hvordan vet jeg at dette er riktig? Hvordan skal jeg være sikker på at jordingen som er lagt vil beskytte meg? Jeg tok med spørsmålet mitt til Sigbjørn Koller som har jobbet med fagområdet i mange år. Sigbjørn var tydelig på at jeg må jo selvsagt måle og finne ut om det faktisk er forbindelse til jord. Det gir jo for så vidt mening tenkte jeg, men tenker alle på det?

En del praksis jeg har hørt blant annet fra utbyggere er at de kjøper inn kobberwire selv og gir denne til en graveentreprenør som så legger jordingen selv. Avtalen er ofte at elektrikeren gjøre en måling av jordresistansen etter at graveren har lagt denne ned. Hvordan kan man gå god for halve jobben?


Tilbake på tomta der jeg skal legge jording ble det tydelig for meg at her må man gjøre en god jobb og både se, måle og ikke minst verifisere at alt er gjort som det skal. Umiddelbart så ser jeg jo at jordsmonnet jeg har lagt kobberwiren i er dårlig. Det er grus, og småstein. Målingene bekrefter dette.


Jeg foretok en trepunktsmåling som jeg gjorde med ytterste jordingspunkt 100 meter unna jordingsanlegget jeg holdt på med. Tenk om jeg hadde levert kobberwiren til graveren og ikke dukket opp før det var gravd igjen? Det hadde blitt kostbart. Siden jordsmonnet var ganske dårlig valgte jeg å bruke elektrodemasse og pakke rundt sammen med grusen. På denne måten opplevde jeg straks at målingene fikk den kurven jeg ønsket. 

Dette var gjort på en varm sommerdag så jeg hadde tatt i betraktning de forholdene som var på stedet. Det gjorde meg mer sikker på at jeg faktisk hadde en god forbindelse til jord. 

Som en ekstra kvalitetssjekk har jeg i vinter også foretatt en måling for å sjekke at alt er frostfritt og har samme potensialet nå som da. Illustrasjonen til høyre viser hvordan jeg har lagt ringjord med en liten lask på hvert hjørne som senere kunne kobles til hvert sitt spyd. På denne måten kan man sikre seg litt hvis det i ettertid viser seg at man ikke har tilstrekkelig overgangsmotstand.

 


 

Kort oppsummert så gikk alt som jeg tenkte, men tilbake på kontoret har jeg brukt tid på å reflektere rundt dette. Er ikke jording kult nok? Er det en oppgave man tar lett på fordi noen synes det er kjedelig? Jeg holdt kurs for noen montører i slutten av året i fjor hvor jeg stilte nettopp dette spørsmålet. Svaret var at man ikke hadde noe godt svar på dette. Jeg utfordret gjengen litt rundt dette og spurte om de ville kjøpt et hus der de visste at noen andre enn elektrikeren hadde utført jordingsanlegget? Da var svaret nei. 

Er ikke jording kult og tøft nok?

Spørsmålet jeg stilte i oppsummeringen over er ikke tilfelle for alle, men jeg sammenligner det med en bil som ser strøken ut. Så lenge den står stille. Hvis du skal kjøre den så er det risikosport fordi sikkerheten i bilen ikke er ivaretatt. La oss snu på dette. La oss gjøre det kult og interessant. Som elektriker kan du faktisk redde liv, du kan faktisk gi trygghet og bistå til at anlegget har det fundamentet det fortjener. 

Er du usikker på jording? ELIT hjelper deg gjerne. Vi kan gi råd til gode og kule løsninger, se gjerne våre videoer som illustrerer hvor enkelt og greit det kan være å gi trygghet til de som eier elektriske anlegg. 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

Meld deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud og nyttig informasjon!

<>