Risiko ved overspenninger, hvordan helgardere seg?

opprettet den

Overspenningsvern

Med et overspenningsvern beskyttes den elektriske installasjonen mot skadelige spenningsendringer – blant annet ved lynnedslag. Alle nyere elektriske installasjoner i Norge skal ha overspenningsvern.

ELIT tilbyr overspenningsvern fra flere leverandører. I vårt sortiment finner du alt fra billigere vern til høykvalitetsvern som kan håndtere direkte lynnedslag.

Hva er et overspenningsvern?

Overspenningsvern beskytter en elektrisk installasjon mot høye spenninger – en liten investering som kan være en stor trygghet. Alle elektriske installasjoner i Norge skal nå ha ett overspenningsvern montert på inntak, da det har det blitt innført krav om dette det siste tiåret. Har du et slikt vern, kan dette dessuten gi rabatt på forsikringen!

Overspenninger i elektriske installasjoner kan oppstå av flere grunner. En vanlig årsak til at spenningsendringer oppstår er tordenvær og start og stopp av større motorer etc.

 Klimaet vårt har endret seg de siste årene, og omfanget av torden og lyn har økt. Overspenninger kan også skyldes feil i elektrisitetsforsyningen. I dag bruker vi i tillegg mer teknologi som er sensitiv for spenningsendringer, og lett kan bli skadet av dette.

Grovvern, mellomvern og finvern

Vi skiller mellom tre typer overspenningsvern: grov-, mellom- og finvern.

Grovvern            Type 1 :               Beskytter mot Overspenninger som følge av Lynnedslag

Mellomvern        Type 2 :               Beskytter mot egenproduserte overspenninger

                                                       For eksempel. Start / stopp av motorer koblingstransienter etc.

Finvern                Type 3:               Finvern monteres på utstyr og beskytter fintfølende

                                                       Elektronikk som TV , PC Alarmsentral etc.                           

Dette skjer hvis man har dårlig/defekt overspenningsvern

Har man ikke vern når spenningsendringer forekommer, kan konsekvensene bli store. Eksempelvis vil lynnedslag i bakken gjøre at overspenningen finner raskeste vei inn i huset. Der vil den ta for seg alt som er koblet til strømnettet. Det kan bli fysiske skader på bygningen, og TV og andre elektroniske apparater kan gå i stykker. Dette kan skje selv om lynet slår ned flere kilometer unna bygningen. I ytterste konsekvens kan overspenning ved lynnedslag føre til brann og være livstruende.

For bedrifter er nedetid den største risikoen ved overspenning. Særlig kritisk er dette for sykehus, datasenter og lignende, som er avhengig av å være fungerende til enhver tid. Ikke minst medfører nedetid gjerne store kostnader for virksomheten. Det er ingen tvil om at det er viktig å beskytte det elektriske anlegget.

Det er imidlertid også viktig at man har riktig overspenningsvern montert riktig forhold installasjonens oppbygning og behov.

ELIT har smarte løsninger til ditt sikringsskap

Hos ELIT kan du få praktiske løsninger til sikringsskapet. Vi tilbyr blant annet et kompakt, firepolet overspenningsvern i halv bredde. Denne enheten har kun to moduler noe som er unikt på markedet. Med denne løsningen kan du spare mye plass i sikringsskapet, der det kan være trangt om plassen. Dette overspenningsvernet er selvfølgelig i topp kvalitet, og velegnet for mange ulike elektriske installasjoner. Dette vernet er kun for TNS Nett.

Alle våre overspenningsvern selges med en smart løsning for varsling. For eksempel kan dette være i form av en indikator på vernet (Led lampe eller skilt) og/eller potensialfri kontakt.

Potensialfri kontakt kan kobles mot SD anlegg eller eventuelt en lampe for varsling når vernet må skiftes.


Overspenningsvern montert i IT Nett

Alle våre vern for IT Nett er bygget opp med varistor i serie med ett gnistgap.

Disse gnistgap kan ikke legge en varig forbindelse til jord og vil om defekt frakoble vernet fra jord.

Våre vern for IT Nett kan derfor brukes på IT Nett uten tiltak som brannsikker kapsling og forankoblet jordfeilvern.


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

HVORFOR HANDLE HOS OSS

Få raskt hjelp fra våres produkteksperter eller kundeservice

Rask levering

Gode priser

Sertifisert. Vi bryr oss om miljøet!