Vurderer du varmematter? Her er alt du trenger vite

opprettet den

Varmematter er en allsidig og effektiv måte å varme opp hjemmet ditt på. Enten du ønsker å tilføre varme til et kjølig baderomsgulv eller gi tilleggsvarme til et helt rom, sørger varmematter for en effektiv og energisparende oppvarming. I denne artikkelen får du vite alle fordelene med varmematter, hvordan du velger riktig matte, hvor enkel installasjonen er og hvilke gulvtyper det passer til.

 

 

Hva er varmematter?  

Varmematter er en type elektrisk varmesystem som installeres under gulvet for å gi god varme og komfort til et rom. Mattene består av en en-leder varmekabel, fastmontert på et nett som er enkelt å rulle ut og kommer i forskjellige størrelser. Dette sørger for en enkel og mer effektiv installasjon.

Varmematter gir en behagelig og jevn varme i hele rommet, og passer utmerket til de fleste gulvtyper. Det er en energieffektiv varmemetode; varmen fordeles jevnt ut over hele rommet, og dermed reduseres behovet for ytterligere varmekilder.   

 

Hva er fordelene med varmematter?  

Det er flere gode grunner til at du bør installere varmematter som varmesystem:

 • Varmematter sørger for god komfort siden det gir en behagelig og jevn varme i hele rommet. Varmen som kommer opp fra gulvet skaper også et koselig og innbydende inneklima.

 • Varmematter er svært energieffektive siden de består av en flat kabel med et motstandselement mellom fasene. Dette gir en større varmeoverflate enn alminnelige varmekabler, som igjen fører til hurtigere oppvarming av gulv. Dette kan gi en lavere strømregning i forhold til tradisjonelle varmesystemer som panelovner.  

 • Varmematter opererer lydløst, uten noen høye vifter eller pumper.

 • Varmematter bryter ikke den estetiske appellen i rommet, ettersom de er installert under gulvet.

 • Det er enkelt å installere varmematter, og det er et godt alternativ for ettermontering i eksisterende boliger eller nybygg.  

 

Varmematter passer under alle gulvtyper  

Varmematter passer godt under mange forskjellige gulvtyper, men noen er bedre egnet enn andre. Noen av gulvtypene som er mest kompatible med varmematter er:

 • Fliser, siden de er gode varmeledere og holder godt på varmen.

 • Laminat kan brukes med varmematter, men det er viktig å velge et produkt som er tilpasset bruk av gulvvarme. Dersom laminatgulvet har lav kvalitet, kan gulvet deformere seg når det utsettes for høy varme.

 • Vinylgulv er en god varmeleder, og svært mange produkter i vinyl er designet for å fungere godt med varmematter.

 • Parkett er et godt valg for varmematter ettersom det er mindre utsatt for krymping ved høy varme.

 • Tepper kan også brukes sammen med varmematter, men det er viktig å velge et produkt med lav sammensetning.

 • Steingulv av marmor eller granitt er også svært kompatible med varmematter, og holder godt på varmen.

 

Hvilken wattstyrke skal varmemattene ha?  

Det er flere faktorer som spiller en rolle når man skal velge riktig wattstyrke på varmemattene. Du bør tenke over hvilket rom og etasje varmemattene skal installeres i, samt gulvtype, isolasjon og takhøyde. Det vanligste er å velge 120W når varmemattene skal støpes ned i våtsoner som bad, toalett, inngangsparti og vaskerom, mens 75W ofte er tilstrekkelig for stuer.

Mange eldre boliger er ofte dårlig isolert, og her kan det kreves varmematter med noe høyere wattstyrke enn nyere boliger med god isolasjon. Skal du installere varmematter i 2. etasje, vil det ofte holde med 75W ettersom varmen fra underetasjen stiger opp.

 

Varmematter er enkelt å installere  

Installasjon av elektrisk varmematte er en relativt rask og enkel prosess hvor det ikke kreves støpemasser. Du ruller bare mattene enkelt ut på isolasjonplatene, og fester dem deretter med litt tape. Isolasjonsplatene sørger for at varmen stiger opp og ikke forsvinner ned i gulvet. Varmemattene legges med varmeelementene ned mot isolasjonsplatene og nettet opp mot gulvet. Dette gir beskyttelse ved installasjon under flytende gulv, som for eksempel parkett, laminat eller ikke-limte tepper. Når mattene er installert, brukes det en termostat for å kontrollere temperaturen på varmesystemet.  

Hos ELIT finner du varmematter i mange ulike størrelser, og vi hjelper deg gjerne med prosjektering, slik at du finner den beste løsningen for oppvarming av dine rom. Dette gjør installasjonen enklere siden man slipper komplekse beregninger.

 

Se vårt store utvalg av varmematter.

 

Få hjelp med varmematter hos ELIT 

Vi i ELIT har god kunnskap og erfaring om varmematter, og hjelper deg med å velge riktig matte. Har du spørsmål eller ønsker gode tips og råd, er det bare å ta kontakt med oss.


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

HVORFOR HANDLE HOS OSS

Få raskt hjelp fra våres produkteksperter eller kundeservice

Rask levering

Gode priser

Sertifisert. Vi bryr oss om miljøet!