Gjør riktig valg av overspenningsvern

opprettet den

Enten det skyldes lynnedslag eller inn- og utkoblinger av høy belastning, fører overspenning til skade på elektronisk utstyr. Overspenningsvern er derfor viktig for optimal beskyttelse av tilkoblet utstyr. Faktisk så er det et krav om at absolutt alle elektroniske anlegg inneholder et overspenningsvern! Slike vern kommer i ulike klasser og med forskjellige funksjoner. Vi har laget en oversikt over de Type 1, 2 og 3 vern du bør velge samt de forskjellige alternativene.

 

Type 1 overspenningsvern – grovvern

Type 1 kalles et grovvern, og er laget for å håndtere overspenninger med kilde fra Lyn. Lyn har en impuls på 10/350 mikrosekunder impulsstrøm. Det benyttes i anlegg hvor det er risiko for lynnedslag i nærområdet. Grovvern monteres på inngående linjer til bygninger som inntak, telelinjer, datalinjer, utenomhusanlegg, osv. Formålet er å hindre overspenninger fra lyn i å trenge inn i bygningen.

Type 2 overspenningsvern – mellomvern

Siden 2010 har det vært et minimumskrav med mellomvern installert i alle nybygg og ved rehabilitering av eldre anlegg. Type 2, også kalt mellomvern, er overspenningsvern som gir en avlederkapasitet 8/20µs. Denne typen beskytter mot koblingsoverspenninger, start stopp av større laster som motorer, elektrokjeler og annet.

Type 3 overspenningsvern – finvern

Type 3 er vernene som kalles finvern. Finvern skal beskytte elektronisk utstyr som TV, PC, brannsentral etc. Disse overspenningsvernene skal monteres på eller i utstyret det er ment å beskytte.

Vårt utvalg av overspenningsvern

ELIT SPD40-3PT2-385V-FM 

ELIT SPD40-3PT2-385V-FM er et overspenningsvern i Type 2, som er designet for lavspent strømforsyningssystem. Dette vernet har varistor i serie med ett gnistgap og er derfor isolert fra jord i normaltilstand. Kan derfor brukes uten jordfeilbryter eller brannsikker kapsling. Den brukes som primærvern når den ikke beskytter mot overspenninger fra lyn, og i underfordelinger i større anlegg hvor koordinasjon av overspenningsvern er nødvendig. Avleder-kapasiteten er 40 kA 8/20µs per Pol.

Den kommer også utstyrt med potensialfri signalkontakt som varsler om defekte moduler.  

ELIT SPD40-4PT2-275V-FM 

ELIT SPD40-4PT2-275V-FM er overspenningsvern i Type 2 for TNS Nett, og er ett vern kun med varistorer. Dette vernet brukes også som primærvern når den ikke beskytter mot overspenninger fra lyn, og i underfordelinger i større anlegg hvor koordinasjon av overspenningsvern er nødvendig. Også dette vernet har en avleder-kapasiteten er 40 kA 8/20µs per Pol

ELIT SPD30-4PT2-255/275V 

ELIT SPD30-4PT2-255/275V er et overspenningsvern for deg som har liten plass i sikringsskapet. Dette vernet er kompakt og tar liten plass, og er enkelt og av god kvalitet. I likhet med ELIT SPD40-3PT2-385V-FM og ELIT SPD40-4PT2-275V-FM, kommer denne også med varsling om defekte moduler. Alle tre modellene varsler deg med rødt lys og kan kobles opp mot for eksempel bygg overvåkning.

ELIT SPD40-4PT2-275V-FM kommer også utstyrt med potensialfri signalkontakt som varsler deg om defekte moduler.

ELIT EnerPro C IT 2p/FM 

ELIT EnerPro C IT 2p/FM er et 2-polet mellomvern. På grunn av sin høye Uc 440 Volt kan den brukes i både I,. TT og TN-nett. Vernet har en kontinuerlig spenning på hele <440VAC. Den kommer også med potensialfri signalkontakt for indikasjon av driftsstatus.

ELIT IsoPro BC IT 25/75 FM  

ELIT PowerPro BCD  er et overspenningsvern som kombinerer Type 1-2 og 3 10/350us. Vernet kan ta et direkte lynnedslag 25 kA 10/350 µs kurve per Pol, så her får du optimal beskyttelse. Den finnes for IT og TT-nett, men også TN-nettet. Dette er et allsidig vern som kan beskytte det mest sårbare du har av elektronikk. Ettersom vernet er ett kombinert grov, mellom og finvern, løser det koordinasjonsproblemer i kompakte installasjoner. Rest-spenningen på PowerPro vil være mindre enn 1,0kV hele 10 meter kabel etter vernet.

ELIT IsoPro BC TNS 25/100 FM  

Med ELIT IsoPro BC får du et overspenningsvern som også kombinerer Type 1-2 10/350 us. IsoPro er ett godt egnet vern for inntak i større bygninger og hovedtavler. Den har en restspenning mindre enn 2,5 kV.

 

Her kan du se og lese mer om våre gode overspenningsvern.  

ELIT hjelper deg 

Vi i ELIT vet at mange elektrikere synes det er vanskelig med overspenningsvern. Våre ansatte er faglig sterke, og hjelper deg gjerne med spørsmål du måtte ha om enten produkter eller generell informasjon. Ønsker du hjelp er det bare å ta kontakt, eller legge igjen en kommentar under.  


Kommentar(er) 1

  • Runar Hansen
    Runar Hansen

    Hei. Kan dere gi meg råd til valg av 2 stk. overspenningsvern? Anlegg: 230V IT. Bakkekabel. 2-faser. Vi trenger et vern i sikringsskapet og et vern ute ved ladestasjon. Hvilke vern kan jeg benytte? Mvh. Runar

    Svar

Skriv kommentaren din

HVORFOR HANDLE HOS OSS

Få raskt hjelp fra våres produkteksperter eller kundeservice

Rask levering

Gode priser

Sertifisert. Vi bryr oss om miljøet!