Hvilken solcelletester trenger jeg?

opprettet den

Det siste året har salget av solcelletestere eksplodert. Dette har skjedd i tråd med høyere strømpriser, og et stadig større ønske å skaffe fornybare energikilder som solceller. Når du setter opp solcelleinnstallasjoner, er det påkrevd med tester. Å vite hvilken solcelletester du trenger til å utføre disse testene er ikke alltid lett. I denne artikkelen hjelper vi deg med å finne din neste solcelletester.

 

Hva skal du teste?

Det viktigste å sette seg inn i er hva du skal teste. Det finnes forskjellige solcelletestere til forskjellige kategorier.

Holder det med kategori 1?

Kategori 1 er et minimumskrav fra NEK (Norsk Elektroteknisk Komite) for testing av alle solcellepaneler. Dette er påkrevde tester du må utføre ved installasjon og testing av solcelleanlegg.

 

I henhold til NEK 446:2022 / EN62446 faller følgende tester inn under kategori 1:

  • Kontinuitet i jordleder
  • Polaritetstest
  • Test av koblingsboks, polaritet
  • Spenning på åpen krets i solcellestrengen, Voc
  • Kortslutningsstrøm fra streng eller enkeltpanel, Isc
  • Funksjonstest
  • Isolasjonsresistans på solcellepanelet/strengen

 

Skal du kun utføre tester innenfor kategori 1, trenger du ikke å anskaffe det dyreste alternativet av solcelletestere. Vi anbefaler deg da å gå for enten ELIT SolarLink Test kit PV150 eller ELIT PVM-1020KIT. Det er lite som skiller disse to enhetene, så valget blir kun basert på hvilket merke du foretrekker.

 

ELIT SolarLink Test kit PV150

ELIT SolarLink Test kit PV150 er et komplett sett for elektriske tester som faller inn under kategori 1. Settet brukes på solcelleinstallasjoner, samt som enhet for måling av solinnstråling og temperatur for vurdering av panelenes effektivitet. Inkludert i settet medfølger strømtang for måling opp til 40A AC/DC, og alt annet som trengs for å kunne utføre en presis, rask og effektiv måling.

ELIT PVM-1020KIT

ELIT PVM-1020KIT er et annet topp alternativ for testing av solcelleanlegg i kategori 1. Med testeren kan du også måle panelenes effektivitet på grunn av enheten som måler solinnstråling. Disse signalene sendes trådløst til en hovedenhet som måler strøm, spenning og effekt. Denne testeren kan du bruke i all slags vær, da den er IP65 -sertifisert.

Skal du teste mer avansert – da gjelder kategori 2-testere

Kategori 2 er for deg som trenger ekstra funksjoner til solcelletesteren din. Denne kategorien innebærer:

  • Alle minimumskravene fra kategori 1
  • I-V kurvtester
  • Termografi

 

For mange holder det med en tester som utfyller minimumskravene, men dersom du trenger de ekstra spesifikasjonene som kommer med en kategori 2-tester, anbefaler vi ELIT SolarLink Test kit PV200.

ELIT SolarLink Test kit PV200

ELIT SolarLink Test kit PV200 er en liten og kompakt, men robust tester. Den oppfyller kravene til IEC 62446 og IEC 61829. I appen PVMobile kan kan du se detaljerte I-V-kurvene som testeren tegner.

 

Termografikamera: en annen kategori 2-test

For å kunne utføre fullverdige kategori 2-tester, vil du også trenge et termografikamera for å kunne se temperaturforskjellene på solcellene. Vi anbefaler her at du skaffer ELIT T2, som er et veldig brukervennlig kamera. Dette er et kamera som hurtig viser deg temperaturforskjellene, og tillater at du lagrer resultatene på dens interne minne. 

 

Enheten for deg som skal teste mer enn solceller

Ønsker du derimot en solcelletester som kan gjøre mer enn å bare teste solceller? Da er ELIT MPI-540-PV-testeren for deg. Det er en komplett enhet leverer installasjonstester, solcelletester og nettanalysator. Med denne testeren kan du utføre alle minimumskravene i henhold til NEK 446:2022 / EN62446. Den passer perfekt til mindre bedrifter som ønsker en enhet for å levere mange tester.

 

Finn din neste solcelletester hos ELIT

Vi i ELIT har lang og god erfaring med måleverktøy, og hjelper deg med å finne det riktige for ditt bruk. Er du fortsatt usikker på hvilken kategori du skal teste i, eller hvilken tester du bør ta, deler vi gjerne vår kunnskap med deg. Ta kontakt for en uforpliktende prat – og få hjelp til å finne din neste solcelletester.

Ta kontakt

Telefon: 63 93 88 80

E-post: firmapost@elit.no 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din

Meld deg på vårt nyhetsbrev for gode tilbud og nyttig informasjon!

<>